Het ontstaan van …..
– Het gemeentewapen van Strijp
– Het gemeentewapen van Eindhoven
– De wijk ’t Ven
– Oud Strijps Nieuwsblad
Ontstaan van het gemeentewapen van Strijp
‘van lazuur, beladen met een paard van goud’
Heraldiek van het gemeentewapen van Strijp
Ontstaan van het gemeentewapen van Eindhoven
Gemeentewapen en vlag
Heraldiek van het gemeentewapen van Eindhoven
Hoe de wijk ’t Ven ontstond
(Met dank aan het Streekarchief voor de foto’s)
In het midden van de achttiende eeuw was Eindhoven een klein stadje, omringd door de dorpjes en gehuchten als ’t Ven, Welschap, Schouwbroek, de Hurk en het Schoot. In 1920 werd Strijp samen met Gestel, Stratum, Tongelre en Woensel samengevoegd en ontstond de nieuwe gemeente Eindhoven.
Onze huidige wijk ‘t Ven was een buurtschap met enkele boerderijen en een paar straten met lintbebouwing.
De naam ’t Ven laat zich makkelijk verklaren. Op de plaats waar nu het Oppenheimpark is gesitueerd, lag toen een klein ven, omgeven door heidevelden en akkers.
De Zeelsterstraat en de Bredalaan, in die tijd de Heuvel en de Klauwierstraat, waren de doorgaande wegen.
Op de hoek van de Heuvel en de Venstraat kon men het gemeentehuis van Strijp vinden. De Venstraat liep door dit landelijk gebied in noordelijke richting.
Vanaf de negentiende eeuw wordt de invloed van de opkomende industrialisatie steeds groter. Een aantal kleine bedrijven, zoals de textielfabriek van Jozef Elias en later Philips, drukken een steeds groter stempel op de omgeving.
Er wordt voortvarend gewerkt aan de woningbouw en de verkeersstructuur. Vanaf 1926 wordt er gebouwd aan de Bergen op Zoomstraat met zijstraten en twee jaar later is de Theresiakerk gerealiseerd.
Tijdens de recessie in de dertiger jaren verliezen veel mensen hun werk. De werkverschaffing is daar een eigentijds antwoord op en zo wordt van 1930 tot 1940 het Beatrixkanaal en het afwateringskanaal gegraven door de werklozen van die tijd.
Kort na de oorlog worden de eerste glaswoningen rond het Hugo de Grootplein gebouwd, 380 huizen sociale woningbouw.
Begin jaren zestig worden de Tilburgseweg en het Oppenheimpark gerealiseerd. Als Philips in 1966 haar 75-jarig jubileum viert, wordt het Evoluon geopend.
Klik hier voor de Hagenberg-film.
Theo Hagenberg is in 1966 met zijn filmcamera regelmatig naar het Evoluon toegegaan en heeft beelden gemaakt van de bouw van het Evoluon, de carillontoren in het veld er tegenover, en van de technische mast naast het Evoluon.
Kaart van de wijk ’t Ven in 1939
Het Oud Strijps Nieuwsblad is in de jaren 2002 tot en met 2010 42 keer uitgekomen. Het periodiek bracht de historie van Oud Strijp in beeld. Verhalen van wijkbewoners, speciale gebeurtenissen op het gebied van sport, economie, cultuur werden belicht.
Het Oud Strijps Nieuwsblad werd uitgegeven door het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. De werkgroep Dighistorie verzorgde de inhoud. Een werkgroep bestaande uit bewoners van Strijp.
Alle uitgaven zijn nog te lezen op de website van het Oud Strijps Nieuwsblad.
Voor informatie per huisadres Hastelweg, Botenlaan, Zeelsterstraat, Bredalaan, Landelijk Strijp kijk op www.ihesm.com/eindhoven1934/oudstrijp
Advertenties uit vervlogen tijden
Op de website van Eindhoven in beeld vonden we een oude advertentiepagina uit de wijk. Het geeft een leuk beeld van de winkels en bedrijvigheid uit begin jaren 60.